top of page
IMG_8913.jpg

Sva Damjan in Mojca, gradbenik in entuziast nad kulturno dediščino, likovnica in predana delu z otroki. Oba pa zaljubljena v življenje in kmetovanje.

 

Kjer primorska podaja roko gorenjski.

Naša kmetija leži na 923 metrih nadmorske višine, v vasi Podlanišče, v Cerkljanskegem hribovju. Narava je tu hkrati ostra in neizmerno radodarna. K nam pomlad pride pozneje in severni veter zapiha hldneje. Hkrati pa tu pogled seže dlje in se vrvež doline umiri.  

Kmetija stoji na temeljih več stoletne tradicije v katero piha svež veter novih idej.

 

V preteklosti se je uveljavila s pridelavo in predelavo lanu. Naše platno je bilo cenjeno vse do Trsta. Od tod nam tudi ime. Na naši kmetiji se je rodil Mihael Peternel (1808-1884), duhovnik, profesor, naravoslovec, polihistor, politehnik samouk in ravnatelj prve Realke v Ljubljani. Z razvojem industrije se je pridelava lanu na naši kmetiji opustila in se je takrat zelo tradiconalno preusmerila v poljedeljstvo in živinorejo. Osrednja dejavnost kmetije je postala prireja mleka. 

 

Narava je naš dom, naš vir preživetja in naš navdih. V opazovanju njenih procesov iščemo svojo pot.

 

Na kmetiji stremimo k samooskrbi in sonaravnemu načinu kmetovanja in življenja v celoti.  Pri svojem delu  in razvoju kmetije se opiramo na načela Regenerativnega kmetovanja.

 

V kmetovanje se pomembno perpleta turistična dejavnost, po kateri smo tudi najbolj prepoznani.

Naš stari toplar sva ponudila gostom v najem in tako nismo več le kmetija, ampak smo postali idilična poročna lokacija.

Kmetija Na Lanišah
Kmetija Na Lanišah
Kmetija Na Lanišah
Kmetija Na Lanišah
Kmetija Na Lanišah
Kmetija Na Lanišah
Kmetija Na Lanišah
Kmetija Na Lanišah
Kmetija Na Lanišah
Kmetija Na Lanišah
bottom of page